fbpx
Menu Close

 

   PREDVIZUALIZACIJA

CONCEPT ART  STORYBOARD 

VIDEO STORYBOARD  ANIMATIC

 

Sve ono što nam pomaže da bolje zamislimo ideje u nastanku.

Predvizualizacija je ključan korak u razvoju projekta visoke kvalitete

 • Concept Art likova – originalne ilustracije likova
 • Concept Art predmeta/objekata – originalne ilustracije vozila i drugih objekata
 • Concept Art svjetova – originalne ilustracije okoliša, scenografije…
 • klasični Storyboard u koloru ili C/B
 • Video Storyboard – Storyboard stavljen u točno trajanje sa radnim voice overom
 • Animatik – sličan Storyboardu, više se koristi za 3D animacije i 3D pokrete koje je bolje prikazati u prostoru
 • izrada moodboard-a za video materijale

Primjer predvizualizacija koje smo radili za klijente

Koja je važnost predvizualizacije?

 • omogućuje klijentima da vide kako će ideja izgledati u izvedbi
 • skraćuju vrijeme produkcije, a samim time i smanjuju cijenu produkcije
 • predvizualizacije su dio uhodanog procesa u kojem se do konačnog videa dolazi kroz kratke fokusirane faze kreacije i korekcija

Intervencije i promjene u fazi predprodukcije / predvizualizacije puno su jeftinije nego u fazi produkcije. Faza predvizualizacije vrijeme je za igru, brzo i kvalitetno eksperimentiranje i testiranje. To je pogled u budućnost.

Sve faze predvizualizacije dio su naše standardne ponude, u slučaju da za vas radimo cjelovitu produkciju videa, od scenarija do postprodukcije.

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!

Što dobivate kvalitetnim predvizualizacijama?

papiri sa crtežima, razni crteži, predvizualizacije, concept art, kreativna agencija

Prvo nastaje skica.

Na temelju skice ilustrator je napravio concept art. To je vizualni stil koji ćemo imati u konačnom videu.

Concept Art je ilustracija koja sadrži viziju svijeta u kojem se zbiva vaš animirani video. U animaciji su svi svjetovi potpuno izmišljeni – čak i ako se radnja vašeg videa događa u svima poznatom gradu, njegova ilustracija neće biti direktna preslika stvarnosti. Vaš grad će uvijek izgledati stilizirano ili pomalo karikirano, ovisno o potebama kampanje i tonu komunikacije.

Zato je za svaki animirani video koji koristi originalnu ilustraciju bitno kreirati Concept Art. Takav tip ilustracije sadrži vizualni izgled okruženja i likova koji će biti dio vašeg animiranog videa. Pri izradi Concept Art-a ilustrator se vodi scenarijem jer ilustracija treba biti u službi priče.

Objasnimo to primjerom. Ako je radnja videa smještena u svijet obitelji Addams, onda će ilustrator dizajnirati likove koji odražavaju kombinaciju strave i humora svojstvenu za priču o ovoj čudnovatoj obitelji. To će konkretno značiti da će likovi izgledati strašno, imat će oštre zube i jezive oči, no neki karikirani detalj uvijek će im udahnuti humorističnu notu. Okoliš u kojem se radnja zbiva također će zrcaliti duh priče – kuće će nedvojbeno biti građene u viktorijanskom stilu, vrtovi će biti ukrašeni lubanjama, svjetlo će biti sumorno, no ilustrator će dodati i vizualne detalje koji će vam dati do znanja da se ipak radi o komediji, a ne o pravom hororu.

Concept Art je ilustracija koja utjelovljuje srž priče!

storyboard, vizualizacija scenarija sa kadrovima, predvizualizacija, kreativna agencija

Prije nego krenemo u animaciju videa, potrebno je posložiti kadrove. Tome služi Storyboard. U Storyboardu nije naglasak na vizualne detalje, bitno je optimalno uskladiti skice kadrova s pričom.

Animirani video uvijek započinje scenarijem u kojem se nalaze dijalozi i detaljno opisan tijek priče. No, put od scenarija do finalnog animiranog videa je dug i u njemu sudjeluju mnogi kreativci.

Ponekad ni filmskim profesionalcima nije lako u glavi zamisliti sve scene scenarija. Još važnije, nečija vizija nalazi se samo u njegovoj glavi i ne može je podijeliti s ostalim kreativcima u timu. Stoga se na početku produkcije animiranog videa kreira Storyboard.

Storyboard je scenarij u obliku stripa. On u pravokutnicima jednake veličine (kadrovima) postavljen prema formatu koji će biti format finala. Sadrži skice kadrova videa, praćene segmentima dijaloga. Naglasak nije na konačnom vizualnom izgledu, nego na režiji same priče, pa su crteži često jednobojne linijske ilustracije kojima je primarna funkcija da objasne pozicije i radnje likova.

Mi Storyboardu pristupama timski, na njemu rade redatelj, copywriter, art director i ilustrator.

ekran sa play ikonom, video storyboard, animatik, predvizualizacija, kreativna agencija

Kada smo se s klijentom složimo oko Storyboarda, kreće proces animacije. Pri odabiru optimalnog ritma i stila izmjene kadrova animacije pomažu nam video Storyboard i animatik. To su jednostavne animacije koje nam daju dojam konačnog videa.

Dobra animacija inspirira publiku i budi emocije. No, da bismo postigli taj efekt, potrebno je uskladiti mnoge elemente: izgled likova i pozadine, fluidnost pokreta, ritam animacije, glazbu, dijaloge, posebne efekte. Kako bismo što prije i što bolje uskladili sve navedene elemente u skladnu cjelinu, izrađujemo video storyboard i animatik.

Video storyboard je oživljeni storyboard u kojem se kadrovi izmjenjuju prema ritmu glazbe i dijaloga. U animatiku su, uz sve navedeno, uključeni i jednostavni pokreti likova.

Animatik traje koliko i finalni video, te sadrži sve situacije i likove. On je nedorađena verzija finalnog videa, a služi animatorima da odluče kako najbolje realizirati određene pokrete likova i uskladiti ih s glazbom i dijalogom. Animatik omogućuje kreativnom timu da ubrza proces produkcije – radeći paralelno – dok ilustratori dovršavaju ilustracije pozadina, animatori se već mogu baviti animacijom likova, a redatelj može odraditi prve snimke dijaloga s glumcima. Zato se često u animatiku ne nalaze sve finalne ilustracije, glazba ni dijalozi. Svi ti detalji će doći na svoje mjesto kasnije.

Showreel naših predvizualizacija

Za vas kreiramo

 • Concept Art i ilustracije za animirani video
 • Concept Art i ilustracije za video igru
 • Concept Art i ilustracije za interaktivno muzejsko iskustvo (npr. muzeji, eventi, multimedijski projekti…)
 • Storyboard za animirani video
 • Storyboard za animiranu ili igranu TV reklamu
 • Storyboard za prezentaciju klijentu
 • animatik za animirani video ili TV reklamu

Čemu služi...

papiri sa crtežima, razni crteži, predvizualizacije, concept art, kreativna agencija
 • smišljavanju svijeta i likova animiranog videa
 • odabiru stila ilustracije koji najbolje odgovara srži priče i vrijednostima branda
 • kao referenca za usporedbu, kako biste bili sigurni da koristite originalni vizualni stil koji se dovoljno razlikuje od konkurencije
 • kao predložak za izradu ostalih ilustracija potrebnih za animaciju
storyboard, vizualizacija scenarija sa kadrovima, predvizualizacija, kreativna agencija
 • vizualizacija scenarija uz odabir vrsta kadrova (krupni plan, srednji plan, total itd.)
 • daje prvi dojam o ritmu animacije
 • daje dojam o optimalnoj duljini voice-overa ili dijaloga, koji se mogu naknadno kratiti i dorađivati
 • kao dokument koji cijelom kreativnom timu daje zajedničku viziju konačnog videa
 • art directoru da odabere optimalan smjer vizualizacije likova i pozadina, kako bi se uklopile u odabrane vrste kadrova
 • kao pomoć klijentu da u ranoj fazi vidi hoće li se konačni video slagati s vrijednostima branda i strateškim ciljevima kampanje
ekran sa play ikonom, video storyboard, animatik, predvizualizacija, kreativna agencija
 • definira trajanje kadrova – traje jednako kao finalni video, pa daje pravi dojam o trajanju pojedinih scena i ukazuje na moguću potrebu njihovog kraćenja
 • stvaranju dojma o finalnom videu – posljednji korak predvizualizacije
 • omogućuje paralelni rad kreativnog tima – animator se može baviti animacijom i slaganjem cjeline, dok sve ilustracije, dijalozi i glazba još nisu dovršeni
 • omogućuje usklađivanje vizualnog i zvučnog dijela – ritam animacije usklađuje se s dijalozima i glazbom

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!