fbpx
Menu Close
18. May 2020. INTERAKTIVNO

REBOOT DEVELOP BLUE – TEAM BROJKE NA NAJPRESTIŽNIJOJ EUROPSKOJ GAMING KONFERENCIJI NE TAKO DAVNE 2019.

 

 

Je li zbog čarolije i neposredne blizine mora, ili što okuplja top profesionalce gaming industrije iz raznih kuteva svijeta, na Rebootu se u tri dana može čuti/vidjeti/doživjeti toliko novih, korisnih i motivirajućih stvari, koje još dugo nakon konferencije ostaju tinjati negdje, i kojima se vraćam kad god mi treba osjećaj da je sve moguće. Na Rebootu ti se baš dogodi ponovo pokretnje vlastitog sistema, u svakom smislu te riječi.

Govornici, ne predavači

Na konferenciji smo odslušali neke od 149 govornika, na 9 paralelnih trackova. Da, na Rebootu nema predavača, nego govornika. Oni ukratko i vrlo ležerno izlože poantu svojeg govora, iznesu relevantne podatke, i ostalo je razgovor – pitanja i odgovori, koji često potraju i nakon samog termina “predavanja”. Svi govornici iznimno su prijateljski raspoloženi i svako pitanje dobije svoj odgovor. Ako ne na predavanju, ili neposredno poslije, onda na neformalnom druženju – partiju. Ako se na partiju više itko sjeća koje je bilo pitanje?!
Teme su raznolike, doslovno za svakog po nešto; od tehničkih, preko dizajna i artističkih tema do industry i businessa, a sve zaokruženo panelima i živahnim razgovorima koji su opet pokrili sijaset tema, od financiranja indie projekata, do empatije i igara sa socijalnim utjecajem. Oni koji su htjeli znati više, mogli su odabrati i neku od ponuđenih radionica i tako s praktične strane ući u tematiku koja ih zanima.

Izaberite iz izloga

Kako Reboot nije samo konferencija, nego i svojevrsni gaming izlog, gdje mnogi indie i ostali game developeri izlažu svoje najnovije uratke, vrijeme između predavanja, u pauzi za kavu smo kratili obilazeći štandove i isprobavajući razne igre. Ja sam zapela na mobilnoj igri https://fmf.libertyfield.net/ u kojoj svećenik (odnosno ja) ljude u svojoj župi izvodi odrješenje grijeha, ili griješi s njima. Long story short – ni svećeniku nije lako. Grijeh je kao virus. Nakon što sam vrlo neuspješno riješila svoju župu grijeha, nastavila sam bivati na Rebootu, tražeći igre s jednostavnijim misijama.

Zanimljiv štand svakako je bio od drugara iz Srbije, Clock drive games studio, koji je u ponudi imao igru https://www.indiedb.com/games/warlander , ali i uvijek spremnu čašicu rakijice (šljive) za došljake, i toplu ljudsku riječ. Warlander je RPG akcijska igra u trećem licu, u kojem ima dosta borbe s mačem, a kako sama nisam baš brza na maču i okidaču, švrljala sam dalje u potrazi za vizualno zanimljivom igrom, i nabasala na https://lightanddarkgame.com/. Oduševio me taj stripovski vizualni pristup i intrigantna igra mraka i svjetlosti u staroj i napuštenoj kući.  Zadatak je u otkriti sve što se nalazi u tami, pobijediti razne neprijatelje pomoću svjetiljke ili ostalih svijetlećih stvarčica koje putem pronađeš. Vizualno atraktivno, prepuno detalja i duhovitih dosjetki…igra me je uvukla u svoju mrežu, definitivno ću je još proučiti. Nakon cijelog dana predavanja i poneke igre, večer je rezervirana za neformalna druženja.

Šiza, zabava, zezanje

Svaka konferencija koja drži do sebe ima party. Reboot ih ima dva. Službena, a treći je neslužbeni. I najbolji. Partiji su mjesto gdje se može popričati sa svima o svemu. Bilo da želite načeti neku temu s konferencije, ili da samo želite s nekim novim stati i popričati o životu, na partiju Reboota možete sve! Opušteno i ležerno, uz puno smijeha, plesa i odlične glazbe, sklapaju se nova poznanstva i  suradnje ili se produbljuju poznanstva od prošlih godina. U svakom slučaju, na partijima “svi –su – gore”, a sve uz pogled na zvijezde i more.

Svemu lijepom dođe kraj

Konferencija službeno završava dodijelom nagrada „Indie awards“ –  koje se dodijeljuju u 6 različitih kategorija. Glavna nagrada ove godine pripala je igri FAR: Lone sails, https://www.far-game.com/, studiju iz Züricha. Riječ je o pustolovnoj igri, u kojoj na vozilu nalik na parobrod obilazite isušeni ocean, slijedeći tragove nekoć žive i uspješne civilizacije. Sudeći po dosadašnjim uspjesima, Far će odjedriti prilično daleko, u svojim nastojanjima da nam poklone jedno nezaboravno, zabavno i atmosferično iskustvo. Želimo im mirno more. Hvala organizatorima na iznimnom eventu i vidimo se sljedeće godine!

P.S. Pogledajte naše usluge Kreativna RješenjaArt Direction, Interaktivni Sadržaji, Multimedijska Instalacija, Virtualna i Proširena stvarnost, Razvoj Aplikacija i Igara

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!